LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregătește un nou pachet de asistență militară. Zelenski a vizitat granița cu Belarus

LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregătește un nou pachet de asistență militară. Zelenski a vizitat granița cu Belarus

Este a 421-a zi de la începutul războiului în Ucraina. SUA a anunțat miercuri că pregătește un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina. Pachetul va include muniție pentru Himars și rachete de artilerie. Zelenski a vizitat granița cu Belarus înainte de mult așteptata contraofensivă a Kievului.

FOTO Profimedia

UPDATE 07:00 SUA pregătește un nou pachet de sprijin militar, în valoare de 325 de milioane de dolari

SUA a anunțat miercuri că pregătește un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina. Pachetul va include muniție pentru Himars și rachete de artilerie.

Noul pachet de asistență militară "include mai multă muniţie pentru HIMARS şi rachete de artilerie, precum şi sisteme antiblindate, arme de calibru mic, vehicule de sprijin logistic şi sprijin pentru întreţinere, esenţiale pentru consolidarea apărătorilor Ucrainei pe câmpul de luptă", a precizat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

UPDATE 05:00 Protecţia Ucrainei şi ordinea internaţională bazată pe reguli rămân problema numărul unu pe agenda globală, afirmă Zelenski

Miercuri seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat cetățenilor ucraineni dintr-un tren, după ce pe parcursul zilei a făcut o vizită la granița cu Belarus. Liderul ucrainean merge în zonele importante înainte de contraofensiva așteptată a Kievului.

Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre vizita sa și a sugerat că încă este nevoie de forțe și armament pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forțele armate ruse.

„La nivel de stat, se face totul pentru a creşte capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ne proteja de atacurile ruseşti. Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul în Ucraina. Dar trebuie să fim - şi sunt sigur că vom fi - şi mai puternici”, a spus liderul ucrainean.

Liderul ucrainean a transmis și faptul că încă mai este mult de lucru în ceea ce privește pregătirea resursei umane.

„Pregătim noi unităţi - unităţi de poliţişti de frontieră - pentru a se alătura operaţiunilor noastre active, pentru a se alătura mişcării pe care o dezvoltăm treptat”, a declarat liderul ucrainean, potrivit news.ro .

Zelenski a mai afirmat că între timp, continuă pregătirile pașilor internaționali pentru viitorul apropiat: „Protecţia Ucrainei şi ordinea internaţională bazată pe reguli rămân problema numărul unu pe agenda globală”.

Zelenski a vizitat frontiera dintre Ucraina și Belarus

Președintele Ucrainei a mers miercuri la frontiera de nord-vest a țării împărțită cu Belarus și Polonia pentru a analiza pregătirile de apărare aflate în curs de desfășurare.

„Mă întorc dintr-o vizită de lucru. Astăzi, am fost în Volîn, alături de poliţiştii noştri de frontieră, la graniţa cu Belarus. Există o mulţime de probleme legate de gestionarea frontierei, de protecţia şi de dezvoltarea zonei de frontieră. Volîn dă dovadă de o forţă reală, iar acest lucru este evident în modul în care regiunea consolidează securitatea întregii ţări”, a spus Zelenski.

„Pentru a respinge o eventuală invazie inamică de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere inginereşti, fortificaţii şi sisteme de supraveghere video la distanţă”, a mai fost transmis într-un comunicat al biroului liderului de la Kiev.

UPDATE 03:00 Un flash observat pe cerul Kievului are legătură cu un satelit al NASA

Un flash observat pe cerul Kievului, care a stârnit o mulţime de reacţii pe reţelele de socializare, a fost provocat de căderea unui satelit NASA, potrivit administraţiei capitalei ucrainene, informează joi AFP.

Miercuri seara,"în jurul orei 22:00 (19:00 GMT), s-a observat strălucirea unui obiect aerian pe cerul Kievului", a declarat şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, pe Telegram.

"Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ", a adăugat el.

Agenţia spaţială americană a anunţat la începutul săptămânii că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kg va reveni miercuri în atmosferă la o oră necunoscută.

Transportatoare încărcate cu butan şi propan au traversat podul Kerci din Crimeea după patru luni de aşteptare

Trei transportoare de gaze încărcate cu butan şi propan au traversat în perioada 12-14 aprilie podul Kerci din Crimeea construit de Rusia, după o aşteptare de patru luni şi au plecat spre destinaţiile stabilite, au arătat miercuri datele de urmărire a navelor Refinitiv, informează Reuters.

Două surse din industrie au mai spus că acest lucru ar putea însemna că terminalul rusesc de la Temriuk de pe malul Mării Azov este gata să reia exporturile de gaz petrolier lichefiat (GPL).

Sosirea transportatorului de gaze Gas Milano în Golful Temriuk, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv, ar putea indica şi posibila reluare a livrărilor.

Podul rutier şi feroviar cu o lungime de 19 km, care a fost inaugurat personal de preşedintele Vladimir Putin în 2018, a fost bombardat în octombrie, într-un atac despre care Rusia susţine că a fost realizat de Ucraina, care a negat însă implicarea sa. Podul traversează Strâmtoarea Kerci, legând Marea Neagră de Marea Azov.

UPDATE 00:00 Importurile de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina ar putea fi oprite până pe 5 iuni

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie, a declarat, miercuri seara, ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.

Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

Petre Daea a participat la o şedinţă de lucru în format videoconferinţă cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia reprezentanţii României au subliniat că ţara noastră are în prezent cea mai mare expunere în privinţa impactului negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea acestora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă